Kemični piling (peel, ang. luščenje) je postopek v kozmetiki, ki je namenjen izboljšanju videza kože. Pri postopku na kožo nanesemo raztopino kisline določene jakosti in vrste, ki povzroči nadzorovano poškodbo, saj se zunanji, poškodovani sloj kože odlušči in odstranijo se odmrle celice. Spodnji sloj »nove« kože je gladek, boljše teksture in izenačene pigmentacije. Koži tako povrnemo gladkost, zdrav lesk in mladosten videz.

Pri vsaki poškodbi kože, tako tudi po kemičnem pilingu, se sprožijo kompleksni procesi celjenja kože, preoblikovanja in novotvorbe kolagenskih molekul, elastina ter obnavljanja strukture kože, kar vpliva na izboljšanje površine kože, gub, izrastkov, brazgotin, lis in aken.

Kemični pilingi se razlikujejo glede na uporabljeno kislino, ki jo nanesemo na kožo. Uporabljamo dva različna kislinska pilinga, TCA in AHA piling, ki se med seboj razlikujeta po glavni učinkovini – kislini, ki jo uporabimo, s tem pa tudi po globini delovanja, okrevanju in pričakovanem učinku.

V kozmetiki Zdrav splet uporabljajo naravne AHA ali Alfa hidroksi kisline, ki jih najdemo v sadju in nekaterih drugih živilih. Kisline so srednje do visoke koncentracije in jih ni mogoče kupiti v prosti prodaji. Prav zato je nujno, da poseg izvaja strokovno osebje, nanos pa se opravi večkrat v razmiku nekaj tednov.

Kemični piling je namenjen odstranjevanju naslednjih nepravilnosti, ki jih običajno opažamo v področju obraza, vratu, dekolteja in hrbtišča rok:

peelingpigmentne nepravilnosti (npr. starostne pege, sončne pege …),
suha in hrapava koža,
akne,
manjše brazgotine,
drobne gube,
kožne nepravilnosti, ki nastanejo zaradi mastne kože in razširjenih por.

Primeren je za moške in ženske vseh starosti.